Miljöstöden var det, ja

Jag är av uppfattningen att om bönderna tjänar pengar på det de säljer, så finns det både tid och resurser att hålla landskapet öppet. Vi bor ju faktiskt på landet och vill gärna ha någorlunda fint runtomkring oss. Den ekonomiska situationen de senaste åren har varit mer och mer pressad och det forcerar fram en otrolig rationalitet. Beten som inte har vatten, är för små eller ligger dumt till har man varit tvungen att låta växa igen. Siffrorrna talar sitt tydliga språk här, miljöstöden har, på bekostnad av produktionsstöden, ökat medan allt mer betesmark vuxit igen. Jag har oordning på kontoret och hittar inte rapporten om hur mycket mark som vuxit igen de senaste tio åren men det är MYCKET. Och som sagt, trots att miljöstöden får mer och mer politiskt stöd.
Som jag skrev innan idag, det blir fyrkantigt och petigt när politiken ger sig in i något. Vi kan väl säga att en bekant till mig hade syn angående miljöstöden i fjol. Det var Länsstyrelsen som besiktigade. Först kom de till ett bete där kontrollanten menade att det fanns för mycket träd. Bonden i fråga måste såga ner en hel del av träden. Men han fick inte såga ner träden i raka rader, då kom nästa kontrollant från LST och kallade det för skog, så han fick plocka lite träd här och lite där. Han undrade hur många men fick inget bra svar. Sen insåg kontrollanten att det fanns hasselmöss i området. Det fanns dessutom hasselbuskar i betet. Nu fick bonden inte såga ner träden. Men det fans fortfarande för många träd, kontrollante föreslog att bonden kunde ju såga ner träden som det inte satt hasselmöss i. Har någon av er som läser det här sett en hasselmus live? Den är skitliten. Bonden frågade vad han skulle göra om hasselmössen byggt bo i raka rader, då var han ju tvungen att såga ner tärde i raka rader. Kontrollanten visste inte, men hon skulle fråga sin chef. Klart var i alla fall att det fanns för många träd och att de behövde glesas ut. Efter några dagar ringer kontrollanten och meddelar att träden fick stå...
Fjolåret var torrt och det beviljades generell dispens för att få beta EU-trädan ganska tidigt på sommaren. Ett bete låg precis vid sidan om en eu-träda. Det växte exakt samma gräs på båda fälten, de låg precis upptill varandra och ingen kan egentligen se någon skilnad på fälten mer än på kartan. Kontrollanten underkänner naturbetet för att det står i reglerna att ett naturbete måste ha staket på fyra sidor. Hon ville att bonden skulle sätta upp ett staket i gränsen melan trädan och betet. I praktiken mitt där djuren gick. Staketet som gick runt båda fälten (både betet och trädan) gälldes inte. Naturbete MÅSTE ha staket på fyra sidor. Bonden vägrar sätta upp staket med hänvisning till att djuren skadar sig på ett staket mitt inne i betet och att han enlligt djurskyddslagen inte får sätta upp ett meningslöst staket inne i betet. Hur han än gör så gör han fel. Han satte inte upp något staket och fick avdrag på sina miljöstöd. Typ 27000..


Kommentarer
Postat av: Hanna

Du skriver underhållande, trots den makabra historien. I skoljuridiken så finns det en "prioriteringsordning" där viss lagstiftning står över annan: brottsbalken bryter skollagen t.ex. Nåt motsvarande existerar uppenbarligen inte på länsstyrelsen. Gör förvisso arbetet enkelt för fröken inspektör, men gör man inte hellre ett bra jobb och slipper bli dumförklarad? Eller då jobbar man kanske inte på länsstyrelsen... :-)

2008-06-05 @ 21:36:45
URL: http://www.blixalapphund.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics