Är det någon som kan stava till Abchazien

När jag satt på traktorn i helgen hörde jag klipp ur p1s lördagsintervju. Den precis gånga helgens intervjuoffer var Mona Sahlin. I utdraget man som p4lyssnare fick höra gick hon till angrepp på Karl Bildt för att han menat att Ryssland använde en liknande doktrin för att angripa Georgien som Tyskland gjorde för att angripa halva Europa i upptakten till andra världskriget.  Sahlin menade att det tjänade inget till att på ett oschysst sätt förolämpa Ryssland. Det skapade bara svårigheter att nå breda lösningar och försämrade Rysslands vilja att ändra förändra sig.

Har man följt nyhetsflödet och tittat in på sossarnas hemsida lite då och då sen Mona tog över rodret är det lätt att den spontana tanken blir att vår kära Mona är schizofren. Jag gillar politik och är inte helt grön på området men jag har aldrig varken läst eller varit med om att någon partledare betett sig så som Mona gör. Hon är spydig, nedlåtande och attackerar regeringspartierna, eller faktiskt alla som går i diskussion med henne, på ett oschysst vis.  En opposition ska alltid granska och ifrågasätta men det måste göras sakligt. Inte med lögner och dåliga skämt.


Bildt har blivit tilldelad H.M. Konungens medalj i 12e storleken med kedja (Det är näst efter Serafimermedaljen den finaste man kan få) för " en synnerligen framstående politikergärning"  Han måste anses som in i helvete duktig på internationell politik. Vari ligger då felet med i Bildts konklusion "Ryssland anger som motiv att man skall skydda ryska medborgare men skyldigheten att skydda individer - oavsett medborgarskap - ligger på den stat i vilka dessa befinner sig. Det finns ingen rätt för en stat att militärt intervenera på en annan stats territorium bara därför att där finns individer med den statens pass eller nationalitet.

Försök att tillämpa en sådan doktrin har störtat Europa i krig förr - och det är därför det är så viktigt att den avfärdas med betydande kraft. Samma doktrin i andra situationer kan vara lika farlig.

Vi accepterade inte att Milosevics Serbien intervenerade militärt i andra före detta jugoslaviska stater med hänvisning till skyddet av de som har serbiska pass. Och vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att underminera och anfalla betydande delar av Centraleuropa."


Sett från min horisont är det en vettig analys grundad på realiteter. Varför tycker Mona att det är ett oschysst sätt när hon själv beter  sig som hovnarr utan några som helst ambitioner att föra landet Sverige framåt eller nå breda lösningar i arbetet i riksdagen?

Man fick även reda på att sossarna inte ville chockhöja några skatter om de vann valet, men skattehöjningar skulle det bli. Mona lyckades faktiskt pricka rätt och mena att vi är på väg in i en lågkonjunktur och att vi då måste stimulera ekonomin. Något som hon ville göra genom att höja studiebidrag och barnbidrag. "Jag ser ju andra vägar att stimulera ekonomin än att bara prata om att sänka skatterna, vi vill till exempel höja studiemedlen ordentligt. Ja, det finns andra vägar menar jag att stimulera ekonomin, barnbidraget är ett sånt, men redan nu i budgeten kommer vi också att föreslå en höjning av studiemedlen och framförallt en ordentlig höjning av det så kallade barntillägget för studenterna."


Det påstås att ekonomin, rimligtvis på alla plan..., är en vit fläck på Monas karta men att tro att man kan stimulera ekonomin genom att bestraffa arbete och höja bidragen är knappast klädsamt för någon som gör anspråk på stadsministerposten efter nästa val. Eller så vill hon bara köpa studenternas röster. Genom att förmedla känslan av att ha blivit rövknullad med byxorna på till alla som arbetar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics