PK?

Lönsamheten i mjölkbranschen faller dramatiskt, vi kan i lantbrukspressen läsa om bönder som uppger att de klarar ungefär ett halvår innan kistorna är tomma och EU inför exportstöd på mjölkpulver. Det är tufft att leverera mjölk nu.


Dock tror jag att vi kommer lösa helt fel problem. De mindre besättningarna kommer stoppa in pengar från fruns lön eller Bed & Breakfast i mjölkproduktionen medan de större lär hoppas på utspädningseffekten och slarva med karenstider efter behandling av sjuka kor och ha långt fler kor än vad stallet är byggt för. Vad som egentligen behövts är en ökad insikt om vem som äger mejeriföretagen. Påfallande ofta pratar mina bondekollegor om kooperationen som "de". Det är någon annan, något opåverkbart och ibland lite ont. Det är var och ens skyldighet att skapa lönsamhet i sitt företag, det är ingen annan som kan fixa det, och det är ägarnas ansvar att få kooperationen att funka. Det är vårt ansvar att skaka fram de allra bästa förtroendevalda man kan hitta, sätta upp tydliga mål och ramar, våga lita på att de gör sitt yttersta och på det viset våga lyssna på dem och dessutom att ge de som inte lever upp till ägarnas förväntningar snöret. Det allra största ansvaret för att ägare och ledning är osynkade faller på just ägarna. Hade publikt ägda aktiebolag haft en lika dålig ägarstyrning som lantbrukskooperationen hade de antingen gått omkull eller tvångssocialiserats.


Samtidigt har nog kooperationen ett problem. Med en svag ledning, frånvaro av strategi och det faktum att konsensus alltid ska nås blir det inget gjort. Jämför mejerierna, slakten osv med Södra... Dessutom får man aldrig tag på de riktigt, riktigt skarpa hjärnorna. Korkade människor tar gärna uppdrag, de ganska skarpa tackar ibland ja men påfallande många åker ut eftersom de är resultatinriktade, ifrågasättande och vill något, de riktigt begåvade ser redan på förhand att det kommer sluta under förnedrande former med en blombukett och en spark i arslet och hoppar inte på uppdragen.



Fotnot: Jag är fullt medveten om att jag uppvisar missbrukarbeteende i min blogg. Det kan gå långa perioder utan att skriva några nya inlägg medan jag helt plötsligt skriver två långa inlägg på en dag. Jag skyller helt och hållet på tiden.

Inlägget Åke...del två var i alla fall det hundrade i ordningen. Jag tänkte först döpa det till "F-ordet". För er som läser min blogg och inte kommer från lantbruket så kan jag berätta att F-ordet i branschen inte är fitta eller engelskans fuck - Ordet ingen vågar ta i sin mun är fusion.


Kommentarer
Postat av: malina

Vi som är engagerade blir ju så hatade jämt...

2009-01-20 @ 08:56:35
Postat av: malina

Vi som är engagerade blir ju så hatade jämt...

2009-01-21 @ 20:43:53
Postat av: Lotta

Du är väl medlem i LDM ??? hoppas jag !

2009-01-22 @ 07:11:26
Postat av: disa

det måste vara väldigt lönsamt med mjölk. för pressbyrån iaf, eftersom de behagar ta 8kr för tre deciliter.

2009-01-26 @ 10:55:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics