Det är alltid skönt att återvända till raljerandet.

Tjoho! I fredags sänkte Skånemejerier avräkningspriset på mjölk med 20 öre. Det är jävligt tråkigt men jag tror att världsmarknadspriset går upp igen om några månader. Det är bara att hoppas att vårt kära mejeri följer med med avräkningspriset då också. Foderpriserna kommer nog sjunka lite i höst men just nu är det nog många som inte är helt nöjda med situationen. Dieseln har blivit dyrare, kvävet har också gått upp såinihelvete och det blir inte jättemycket över på sista raden.  Optimist som jag är tror jag det blir bättre igen nästa år men man ska överleva tills dess.

Jag tror att det är ungefär såhär framtiden kommer se ut i vår bransch. Stora fluktuationer i pris på både insatsvaror och våra produkter. Det kräver sju gånger bättre bönder, 40 gånger bättre förtroendevalda i våra kooperativa företag och ett bättre banksystem. Roligt nog något som kan vara svårt att nå när det är skakigt i den internationella bankvärlden. I framtiden måste man nog som bonde kunna stoppa undan pengar när det går bra för att överleva de perioder när man går back. Jag tror inte att vi kommer ha perioder när lantbruket bara går dåligt, jag tror man kommer gå rejält back ibland.  Om man tittar på de lantbruksföretag som kursas idag är de flesta inte på riktigt obestånd. Sett på helår kommer det in pengar men det hjälper inte att det kommer en stor hög med pengar om ett halvår när räkningarna förfaller imorgon.  Likviditetsplan är viktigt och kommer bli ännu viktigare men är helt jävla hopplös att göra när priserna svänger precis hela tiden. Jag har ändrat min flera gånger de senaste två månaderna. Jag vet inte ens längre när det går bra eller dåligt... Att lantbruksföretagen ökat i storlek är också en utmaning. Är man själv på gården, det går dåligt ett år men man vet att det går bättre nästa år så kan man skita i att ta ut lön det året men har man fem anställda lär de inte komma till jobbet på måndag om de inte får några pengar. 


Jag har inte hunnit skriva på ett tag, har begärt adressändring till traktorn... Dock har jag hunnit lyssna på nyheterna. Med tanke på hur dålig Tomas Östros verkar vara på att räkna är jag tveksam till att han ens kan knyta sina skor själv. Jag hörde en pakistanier, eller något sådant, på University of California som menade att vi redan har höjt den globala temperaturen med två grader men att avgaser i atmosfären reflekterade bort en del solstrålar och på så vis kylde ner jorden igen. Jag började gråta när man beskrev det som ett jätteproblem och hörde inte alltihopa men om nu det ena tar ut det andra och man landar på ingenting. VAD I HELVETE ÄR DÅ PROBLEMET? Jag läste en artikel i en av våra lantbrukstidningar i vilken man skrev om en rapport som en agronomstudent gjort. Det handlade om klimatalarm i kostallar. Han hade uppmärksammat att frapperande få kobönder har klimatalarm( För er som undrar, klimatalarm ringer bonden om temperaturen i stallet skulle ändras från givna värden. ) medan alla kycklinguppfödare har larm. Man hade tydligen aldrig beaktat det faktum att det finns väldigt få detaljer som kan gå sönder i ett självventilerande system. Det blåser in här och blåser ut någon annanstans... Kycklinguppfödare däremot har fläktar för att ventilera och har så mycket kyckling per kvadratmeter att det är löjligt. Skulle fläktarna lägga av dör alla kyclkingarna på under halvtimmen. Faktaunderlaget för rapporten var "Det dog några kalvar för några år sedan och orsaken blev aldrig ordentligt klargjord" Det finns ingen anledning att ha ett klimatalarm i en kall lösdrift och när, snälla när, ska Lantbruksuniversitet börja prata om cost/benefit?

Nu ska jag på semester.

Och, Mumari, det kommer snart nya inlägg om skillnaden mellan kvinnor och män.


Lärare

Hörde på nyheterna när jag drack kaffe i morse att vikande barnkullar gjorde att vissa kommuner fick slå igen några småskolor här och där och att lärare följdaktligen kommer mista jobbet. Lärarförbundet var oroliga och menade att kvaliteten på undervisningen kommer bli sämre när man sparkar överflödiga lärare. Hur tänker de nu och sen när har lärarförbundet brytt sig om eleverna? Undervisningen lär ju tvärtom bli bättre när man ges utrymme att focka dåliga lärare och behåller de bättre.

Är det någon som kan stava till Abchazien

När jag satt på traktorn i helgen hörde jag klipp ur p1s lördagsintervju. Den precis gånga helgens intervjuoffer var Mona Sahlin. I utdraget man som p4lyssnare fick höra gick hon till angrepp på Karl Bildt för att han menat att Ryssland använde en liknande doktrin för att angripa Georgien som Tyskland gjorde för att angripa halva Europa i upptakten till andra världskriget.  Sahlin menade att det tjänade inget till att på ett oschysst sätt förolämpa Ryssland. Det skapade bara svårigheter att nå breda lösningar och försämrade Rysslands vilja att ändra förändra sig.

Har man följt nyhetsflödet och tittat in på sossarnas hemsida lite då och då sen Mona tog över rodret är det lätt att den spontana tanken blir att vår kära Mona är schizofren. Jag gillar politik och är inte helt grön på området men jag har aldrig varken läst eller varit med om att någon partledare betett sig så som Mona gör. Hon är spydig, nedlåtande och attackerar regeringspartierna, eller faktiskt alla som går i diskussion med henne, på ett oschysst vis.  En opposition ska alltid granska och ifrågasätta men det måste göras sakligt. Inte med lögner och dåliga skämt.


Bildt har blivit tilldelad H.M. Konungens medalj i 12e storleken med kedja (Det är näst efter Serafimermedaljen den finaste man kan få) för " en synnerligen framstående politikergärning"  Han måste anses som in i helvete duktig på internationell politik. Vari ligger då felet med i Bildts konklusion "Ryssland anger som motiv att man skall skydda ryska medborgare men skyldigheten att skydda individer - oavsett medborgarskap - ligger på den stat i vilka dessa befinner sig. Det finns ingen rätt för en stat att militärt intervenera på en annan stats territorium bara därför att där finns individer med den statens pass eller nationalitet.

Försök att tillämpa en sådan doktrin har störtat Europa i krig förr - och det är därför det är så viktigt att den avfärdas med betydande kraft. Samma doktrin i andra situationer kan vara lika farlig.

Vi accepterade inte att Milosevics Serbien intervenerade militärt i andra före detta jugoslaviska stater med hänvisning till skyddet av de som har serbiska pass. Och vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att underminera och anfalla betydande delar av Centraleuropa."


Sett från min horisont är det en vettig analys grundad på realiteter. Varför tycker Mona att det är ett oschysst sätt när hon själv beter  sig som hovnarr utan några som helst ambitioner att föra landet Sverige framåt eller nå breda lösningar i arbetet i riksdagen?

Man fick även reda på att sossarna inte ville chockhöja några skatter om de vann valet, men skattehöjningar skulle det bli. Mona lyckades faktiskt pricka rätt och mena att vi är på väg in i en lågkonjunktur och att vi då måste stimulera ekonomin. Något som hon ville göra genom att höja studiebidrag och barnbidrag. "Jag ser ju andra vägar att stimulera ekonomin än att bara prata om att sänka skatterna, vi vill till exempel höja studiemedlen ordentligt. Ja, det finns andra vägar menar jag att stimulera ekonomin, barnbidraget är ett sånt, men redan nu i budgeten kommer vi också att föreslå en höjning av studiemedlen och framförallt en ordentlig höjning av det så kallade barntillägget för studenterna."


Det påstås att ekonomin, rimligtvis på alla plan..., är en vit fläck på Monas karta men att tro att man kan stimulera ekonomin genom att bestraffa arbete och höja bidragen är knappast klädsamt för någon som gör anspråk på stadsministerposten efter nästa val. Eller så vill hon bara köpa studenternas röster. Genom att förmedla känslan av att ha blivit rövknullad med byxorna på till alla som arbetar.


RSS 2.0
Real Time Web Analytics