All work and no play makes Sveriges snyggaste bonde a dull boy

De flesta minns väl fortfarande den hemska branden som utplånade i stort sett en hel familj i Rinkeby härförleden. Om vi bortser från SVTs extremt dåliga, tafatta, pinsamma och kräkframkallande bevakning av begravningen några dagar senare så fastnade jag för tv-intervjun av familjens granne under brandnatten. Han berättade att han hörde ett farligt skrikande utanför och trodde att de bråkade så han gick ut för att kolla. En svensk hade inte brytt sig om grannen så slog ihjäl kärringen. Bara han inte fört oväsen. Svenskar är extremt duktiga på att hålla ordning på alla andra, så länge deras omvända sköt-dig-själv-och-skit-i-andrabeteende inte kräver något av dem. Att ringa polisen för att grannen grillar och sen inte stå för att man ringt snuten kräver inget av en. Att gå ut utanför sin dörr när man tror att grannfamiljen håller på att slå ihjäl varandra och ens blotta närvaro kommer kännas en aning skruvad kräver karaktär.

I helgen hade ett antal vilsekomna småkräk anordnat "Reclaim Rosengård".  Under paroller med "snuten ut ur Rosengård" och "självstyrande och fria fritidsgårdar" anordnade man, givetvis maskerade, sin patetiska gatufest, vilken alla med ett någorlunda fräscht sinne har genomskådat som en dålig ursäkt för att slå sönder någon annans saker. Jag förstår mig ärligt talat inte på de små kräken. Hur förändrar man världen till det bättre genom att kasta sten på McDonalds och elda upp en merca som någon stackars alban bakat en miljard pizzor för att ha råd att köpa? Jag har sagt det förr och jag säger det igen, de kunde lika gärna erkänna att de vill ha lite stryk av snuten så at de kan få sitta med sina jävla ansiktspiercingar och fula kläder och böla i något frukostprograms soffa om hur elaka polisen var som slog dem efter att de bara kastat gatsten på polisen i fyra timmar.

However. Vänsterfjantarna rullade in i Rosengård och drog igång sin gatufest. Precis när Ramadam började... Det är i och för sig innovativt men otroligt respektlöst, och jag gillar verkligen de Rosengårdsbor som körde ut vänsterpatrasket som utan att bo där, utan att någon bett dem om det gjort sig till talesmän för just Rosengårdsborna. Jag gillar det verkligen.

I lördags visade Rosengårdsborna prov på något övriga Sverige saknar - Att man ställer upp för grannar och vänner för att köra bort slöddret. Ett civilkurage som gör att man undrar om det inte är Sverige som är problemet och Rosengård som sitter på lösningen.


RSS 2.0
Real Time Web Analytics