Helt seriöst. Vad fan är det vi sysslar med?

Har någon sett filmen Wag the dog? I filmen är det snart dags för presidentval och för att rikta fokus från en sexskandal presidenten just försatt sig i anlitar han Hollywoodfolk för att smälla i undersåtarna att man blivit indraget i ett påhittat krig i ett påhittat land. Den hade premiär precis när Bill Clinton blev påkommen med att inte ha sex med den där kvinnan, så det var ett tag sedan. Dock verkar tekniken fortfarande funka.


Milkos ordförande vädjar om en krona högre butikspris på mjölk och att hela kronan ska gå till bönderna. Han konstaterar enligt TT att smärtgränsen för mjölkbönderna är nådd och att konsumenterna nog är villiga att betala för mjölken. Ingen i branschen har väl missat att mejeriföreningarna i Sverige menar att Arla pressar priset. Eller att de har problem i sina förhandlingar med handeln. Allt fler pratar om att mjölkkriget måste få ett slut.


När man läser den statistik Lars Jakobsson, Lillkyrka, presenterar på debattsidan i ATL den 23 december 2008 (se även ATL från i fredags) får man känslan av att man lever i en film. Det påhittade kriget i det påhittade landet är här ett mjölkkrig och sexskandalen har ersatts av att styrelserna i mejeriföreningarna inte sköter sitt jobb. Med underlag i mejeriernas årsredovisningar och Jordbruksverkets månatliga statisk över vad bonden får betalt av mejeriet, vad mejeriet får betalt av butikerna och vad butikerna får betalt av konsumenterna, avräkningspris, mejeripris och konsumentpris helt enkelt, visar Lars Jakobsson att mjölkkriget inte finns.

Mejerierna tar MER betalt för mjölken samtidigt som man ger sina leverantörer och ägare MINDRE. Under 2007 slarvade Milko, Norrmejerier och Skånemejerier bort i snitt 47 öre per liter invägd mjölk från sina ägare och sen 2001 har man tappat en krona per liter. Betalningen till mejerierna ökade från hösten 2007 till mars 2008 med 18%, motsvarande minst 1,25 kr per liter. Han pekar även på en utredning nyss kommen från SLI (Livsmedelsekonomiska institutet) som visar att produktiviteten inom livsmedelsindustrin minskat. De har förvisso fått ökad konkurrens i sin försäljning men eftersom det inte finns någon konkurrens om råvaran har de svarat med att sänka priserna till bonde istället för att effektivisera.


När man betänker vilka som faktiskt äger de här företagen vi pratar om, vilka som tar alla de ekonomiska riskerna, trimmar, effektiviserar, arbetar mer och mer och drar in på mer och mer av sin livskvalitet är det ett systemfel av rang som Lars Jakobsson presenterar. Frågan är om inte de 250 miljoner jag skrivit om innan och som LRF satsar på framtidssamtal med företagsrådgivare hade gjort sig bättre om det var samtalsterapeuter eller kuratorer medlemmarna fick prata med istället. Jag är, om jag får säga det själv, både självmedveten och har inte det svagaste psyket men den senaste tidens lönsamhetsutveckling i lantbruket äter min själ på mig.


Kommentarer
Postat av: Hanna

Välskrivet och vasst som vanligt.

2009-01-26 @ 18:12:24
Postat av: malina

sant... Det är ju inte bara att dra åt svångremmen för bönderna jämt, går inte att effektivisera hur mkt som helst och till sist så går det ut över familjelivet. (= det gör det redan)



Jag tror inte jag behöver FRAMTIDssamtal.. jag behöver nutidssamtal L



frågan är bara hur dagens situation kan lösas!

2009-01-26 @ 19:26:30
Postat av: Mathias

Du skriver verkligen bra. Du är inte rädd för att få kooperationen efter dig? Man är ju som bonde väldigt beroende av deras krediter och välvilja.

Keep up the good work!

2009-01-27 @ 07:29:23
Postat av: Anderz

Lrf´s 250 milj. kanske skulle göra bättre nytta som kompetenshöjande åtgärder inom kooperationen.



Mathias// Vi bönder ska INTE vara rädda för kooperationen, då går det som det går om ingen vågar ifrågasätta.



Tyvärr så är det väl så med kooperationen att de bäst lämpade att sitta med i styrelserna är hemma och sköter sina företag. De blev inte lantbrukare för att sitta i en styrelse i stockholm eller köpenhamn på heltid, varför de som sitter i styrleserna inte är hemma och jobbar kan jag bara gissa mig till...

2009-01-28 @ 09:52:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics