Blås i trumpeten, bitte.

Vi lever i ett ojämnställt land. Vi lever i ett land i vilket det är PK att hävda att i den perfekta av världar finns inte det som intresserar, och ibland karaktäriserar, det ena könet. När folk blir tillfrågade om vad de allra helst önskar så brukar det politiskt korrekta och aningen präktiga svaret bli "Fred på jorden". Vilken liten grabb har inte lekt med knallpulverpistoler och sådana där små krigsplastgubbar som stod i samma ställning hela tiden? I en värld utan krig, vad skulle då alla gossebarn leka med? Barbie och sådan skit hade finnits kvar men knallpulverpistolerna hade försvunnit. En värld utan droger är också PK att svara. Vilken man gillade inte chokladcigaretter och lakritspipor som liten? Allt rosafluffigt My little ponyskit hade funnits kvar men det vi killar gillade hade fått stryka på foten. En värld utan död kan folk också ge sig på att svara men i ärlighetens namn, hur många bra actionfilmer hade det blivit utan att någon dör? Alla kärlekskomedier med rosa skimmer och Hugh Grant hade funnits kvar men vi hade fått klara oss utan filmer som slutar med att den gode och den onde slåss på ett hustak. Vi lever i ett land i vilket det ena könets intressen inte ska få näring och utrymme.


Kvinnor kan starta ett parti vars företrädare deklarerar att män - Det är ett satans påfund. Dessutom får de göra det oemotsagda. Trots att de flesta män har muskler nog för att spöa en kvinna av normalstorlek och trots att de flesta har ett intellekt som möjliggör både dialog och argumentering med andra personer, även av kvinnligt kön, så känner de inte igen sig i den pådyvlade förtryckarrollen. De män som ivrigt hejar på vansinnigheterna är små, späda vänsterorienterade fjantar i stuprörsjeans, fett hår och palestinasjal som springer runt och påstår sig känna del i den kollektiva skulden. Detta trots att de skulle få duktigt med stryk av en tolvårig skolflicka och diskussionsmässigt blivit nerbrottade av vilken medlem som helst i familjen Castor. Skulle män göra samma sak - Starta ett parti för att säga sanningen om kvinnor hade de fått löpa gatlopp.


I takt med att vi ser vilka det är som egentligen står för förtryckandet och vilka det är som är förtryckta blir kvinnornas argument allt mer desperata och verklighetsfrämmande. Det måste ju vara att greppa efter halmstrån att påstå att män förtrycker kvinnor med trumpetmusik. I alla fall har statens kulturråd gett en halv miljon till någon som till alternativ till att gå arbetslös tänker bevisa just det faktum att män förtrycker kvinnor med just trumpetmusik. Nollan skriver i sin ansökan bl a

Den övergripande frågeställningen är att undersöka vilka mekanismer och sociala och kulturella sammanhang i tid och rum som gestaltas, skapas och återskapas genom trumpeten som genussymbol.

För att kunna utkristallisera dessa blir det nödvändigt att problematisera begreppen manligt och kvinnligt och undersöka närmare de föreställningar som är verksamma och skapar trumpeten som markör för manlighet.

Vilka normer ligger bakom detta? Hur kommer dessa till uttryck och hur tvingande tycks de vara?

Frågor som leder mig är: Vilken klang i trumpetens breda klangspektrum blir till norm och vilken klang uppfattas som avvikande och kallas för kvinnlig respektive manlig? Vad händer med klangen, när trumpetaren spelar med en 'kvinnlig klang'?

För att komma åt konstruktionen av trumpetbilden ska jag även analysera trumpetdiskurser både i akademisk tradition och i populära sammanhang.

Någon liknande studie har inte tidigare gjorts. Genusperspektiv har länge inte tagits i beaktning inom trumpetforskningen. På det viset innebär det planerade projektet ett viktigt kunskapstillskott inom forskningsfältet.


Om vi bortser från de uppenbara galenskaperna är själva ansökan och hela tanken bakom projektet nonsens och dynga. Värt intet och noll. Man har ju redan i förväg bestämt att trumpeten ÄR en manlig symbol, att kvinnliga trumpettoner klassas som avvikande och att män sålunda förtrycker kvinnor genom att bara spela manliga toner. De manliga tonerna utgör ju dessutom norm. De akademiskt skolade människorna som läser min blogg kan väl berätta den vetenskapliga nivån på ett arbete i vilket man redan i förväg har bestämt resultatet. Inte ens värt en C-uppsats.


Både driftkuckot som ville ha pengarna och riksnollan som beviljade dem skulle hängas ut till allmänhetens spott och spe. Om det nu skulle vara så att manliga toner är norm och kvinnor förtrycks med speciell musik, hade inte 500 000 gjort bättre nytta i musikskolan så att fler töser började spela trumpet?


Kommentarer
Postat av: Hanna

trumpetdiskurser? Det var fan ett ord jag nog aldrig kommer att ha användning av. det existerar aldrig att du på förhand bestämt dig för vilka resultat du ska få -förutsatt att du inte är cancerforskare på philip&morris... Ett problem med kvalitativ forskningsmetodik där man snarare försöker "hitta trender" eller "se mönstren" framför att ta fram absoluta signifikanser måste ju vara att resultaten kommer att se olika ut beroende på vem forskaren är, vad den är ute efter, vad den har för etnisk, kulturell och social bakgrund och blablabla.Trumpetdiskurs....hoppas jag snart glömmer bort skiten, vill inte slösa hjärnkapacitet på något sånt idiotiskt. Det skulle ju kunna vara så att fler män spelar trumpet för att det kräver en viss lungkapacitet och ork för att tuta sig igenom en hel jävla konsert. Det borde vara lättare för män i allmänhet då de ju, om jag inte fattat fel, har större blåskapacitet i lungorna. kvinnors mindre fingrar skulle ju kunna tänkas passa bättre till exempelvis fiolspel eller tvärflöjt. Det sistnämnda instrumentet har dock kanske en något förtryckande form... ? :-)

2009-03-15 @ 00:18:48
Postat av: Anderz

Jag vet inte vad det var som gjorde att jag vid första genomläsningen kom att tänka på fäbodjäntan?

2009-03-15 @ 09:13:17
Postat av: besserwisser

men om en trumpet är ett "manligt" attribut, betyder det då att de killar som spelar trumpet egentligen suger/blåser kuk??

2009-03-15 @ 18:18:52
Postat av: Semlan

"Dessutom får de göra det oemotsagda."Du menar att mordhot från män som fick Tiina att hoppa av, dvs terrorism från män, är detsamma som "oemotsagda"? DU menar att skrikande män vid varje demokratiskt möte som kommer fram och är hotfulla för att man tar upp frågan om hur kvinnor påverkas av Mäns våld - är att vara oemotsagda? OM det fanns nån som helst rättvisa i världen, och du var medveten om det, skulle du ha skämts. Men du är förblindad av konspirationsteorier och illvilja att du vägrar ta reda på hur det faktiskt ligger till.

2009-12-01 @ 01:14:03
Postat av: Semlan

och det är så dumt att detta om nått så fånigt som trumpetdiskurser om manligt och kvinnligt används för att attackera en feminism som sysslat med frågor som sedan urminnes tider varit viktiga och seriösa, som handlat om liv och död tom. Men DU väljer att ta det här lilla stolpskottet som exempel.Såklart.... ja det säger väl allt.

2009-12-01 @ 01:17:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics