Ett skolexempel.... Som julafton.... Nu blir jag nog "anonymt" anmäld....

Risken att framstå som en hatisk konspirationsteoretiker är uppenbar men något man får leva med.

De flesta av oss har nog läst och sett på tv om de 50 får som låg döda bland sina 15 levande artfränder och det knappa hundratal som avlivats på grund av det dåliga skick de var i. Riktigt så ska det inte se ut och tråkigt nog kan jag konstatera att det inte hade behövt se ut så heller.

Förutsättningarna är en klassiker och vi har sett det förr och kommer se det igen. Djurägaren jobbar inte heltid med djuren och det har varit rörigt några år. Det är ingen hemlighet att han haft problem med både djurhälsa och med djurskyddsinspektörer tidigare. Jag har för mig att han fick dra ner djurantalet för några år sedan. Det är en tragedi och jag behöver inte klanka ner med på bonden. Fåren är döda och familjen behöver stöd.

Jag skrev innan att det inte behövt hända. Det hade det inte. Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer har gjort en flock stackars får och en familj till slagträ i ett missnöjesangrepp på sin egen myndighet. Ända sedan inspektörerna blev flyttade från kommunerna till länsstyrelsen har de klagat, bland annat på bristande resurser. Nyligen äskade man om ett extraanslag på ofantliga 32 miljoner. Något som man blev nekad. Lägligt nog så har det nu dykt upp en flock döda får och man får stå i Sydnytt och berätta att man behöver mer pengar. För de som känner inspektörerna så är bara inslaget i Sydnytt (SVTs lokalstation i Skåne och Blekinge) sjukt roligt. Det är inte sådär jävla ofta det dyker upp en flock döda får på det här viset och när det väl gör det är det julafton för varje mediakåt inspektör. Att då chefen snor hela showen i både radio och TV och inspektören får hålla tillgoda med att bli citerad i någon ynka tidningsartikel är och förblir skitkul.

På något lustigt vis har inspektörernas favoriter sedan kommuntiden allihop blivit anonymt anmälda och därefter kontrollerade. Många ett flertal gånger. Inspektörerna har förvisso fått lova att inte hitta på att de fått in några anonyma anmälningar och sen åka ut till djurägare sedan ett biträde till en som blivit frekvent anonymt anmäld och kontrollerad begärt ut akten och funnit att det inte fanns en enda anteckning eller handling som rörde några anonyma anmälningar. Det var bara något inspektörerna ljugit ihop för att få göra inspektion. Att inspektörerna skulle ha hälsat på alla andra men glömt bort vår käre fårbonde ter sig snudd på omöjligt. Det påstås i alla fall att man under måndagsmorgonen fick in en anonym anmälan om att allt inte stod rätt till bland fåren. Två inspektörer åkte ut för att kontrollera. Det lustiga är att de hade lokaltidningen med sig. Hur ofta har de egentligen tidningen med sig på en inspektion efter en anonym anmälan? Nästa roliga grej är att även om den anonyme anmälaren ringt exakt när arbetsdagen börjar för inspektörerna så hinner de inte prata med anmälaren, klä på sig, gå till bilen, köra till fåren, göra en inspektion, upptäcka misären och sedan beställa ut polis och veterinär på den tiden de uppgett. Det stämmer inte. Med den rysliga effektivitet de uppvisat på måndagsförmiddagen så hinner man ledigt med sina åtaganden utan att behöva 32 miljoner till.

Måndag är en bra dag att göra sånt här på. Dels hinner djurägaren inte fiffla under helgen och dels får man gotta sig i media flera dagar i rad utan att helgen stör. Historien att de fått en anonym anmälan på måndagsmorgonen kan inte vara annat än lögn, och historien är påhittad och planerad. Inspektörerna visste hur det såg ut och lät medvetet fåren svälta ihjäl och lät medvetet en familj bli jagad av kvällstidningsreportrar för att få glänsa i media och för att medan tv filmar kadaverhämtningen som skyfflar får som om det inte fanns någon morgondag berätta hur fel cheferna har och vilken ooootroligt viktig samhällsfunktion de besitter.


RSS 2.0
Real Time Web Analytics