Out of officeEftersom jag numera bor i min bil och inte hinner blogga får ni lyssna på kånntri så länge.
Det finns TVÅ nackdelar med den här låten, eller främst videon. Dels går hon som om hon jobbar på cirkus. Dles verkar det blåsa fan så mycket mer på hennes sida än på hans.

I övrigt fullt möjlig att lyssna på.

Beware my temper part zwei

Eller en liten blogg om LRF / Vem tror på MARE NEST?

Jaha, så ska det anordnas konferens på Sånga Säby. Temat är ”Grönare jordbruk ger blåare Östersjö”. Givetvis ska allas vår Helena Jonsson delta. Och hon verkar se fram emot det! Jonsson säger bland annat ” Utmaningen är att vi måste möjliggöra en bra balans mellan de ekonomiska och de miljömässiga dimensionerna av ett hållbart jordbruk”. LRF har så länge jag kan minnas tuggat som sitt Världens renaste jordbruk och fan vet allt. Vi har konsekvent haft tagit tagelskjortan på. Utmaningen nu ligger INTE alls där Jonsson påstår. Den ligger mellan att uppfylla politiskt satta miljömål vars konsekvenser inte är utredda och som det inte finns konsensus kring och vår branschs fortsatta existens.

 

Våra företrädare måste verkligen dämpa sin lust att inte bara klä på oss lantbrukare tagelskjorta, utan även tagelkalsonger, tagelbyxor, tagelstrumpor och på det en söt liten tagelmössa, och istället säga att nu räcker det. Vi gör inte mer nu. Visst, det finns säkert de som kommer ställa frågan om inte svenskt lantbruk ska vara med och bidra och rädda Östersjön. Och på den frågan är svaret nej. Det ska vi inte. Vi har dragits med regler och begränsningar fan så mycket längre än någon annan. Det är inte roligt längre. Nu får andra, både våra egna konsumenter och andra länders lantbrukare, hinna ifatt oss. Jag har inga som helst tveksamheter när det gäller att vänta in dem. Svenskt lantbruk behöver hämta andan. Inte fortsätta springa.

 

Jag vill se en Helena Jonsson som ser ut som om hon har njurstenskänningar, snarare än en Helena Jonsson som gladeligen sänker svenskt lantbruk, när hon knallar in på den konferensen.


Beware of my temper

Eller en blogg om LRF.


Häromdagen råkade jag visst sätta delar av Helena Johnssons debattartikel från förra fredagen i perspektiv till varandra. Jag skrev: ” Helena Jonsson: ”LRF sitter på en stor maktapparat (...) tycker jag att vi förvaltar den väl. (..) Vi påverkade den slutliga utformningen av CAP, så att uppodlade mulljordar får fortsätta att brukas och att maxgränsen för LFA-stöd höjdes. I höstbudgeten i Sverige fick vi med oss djurvälfärdsersättningar, minskade slakteriavgifter och en satsning på bredband på landsbygden.”” Jag skrev också att det var som att ha en stor kuk och men att inte få den mer än halvstyv.

Visst för att det sista egentligen är på gränsen, men jag har inte fel. Antingen har man en stor maktapparat, förvaltar den väl och åstadkommer mer än vad Jonsson räknade upp, eller så har man inte en stor maktapparat och åstadkommer ungefär vad Jonsson räknade upp som framgångar.

 

Det finns mycket i Jonssons debattartikel som, egentligen är ett svar till Börje Berntson och hans ”Vem skulle sakna LRF?”, som stör mig. Det är inte så att det bara inte ligger i min linje. Det stör mig. Jonsson skriver apropå frågan om LRF fokuserat på rätt saker i och med att livsmedelsproduktionen sjunker, ” Men vi har utvärderat och omvärderat våra hittills gjorda insatser och insett att det krävs en livsmedelsstrategi för att en gång för alla vända trenden. Många, många medlemmar har varit involverade i förarbetet. Vi är redan i gång och mycket händer. Men mer ska det bli.

 

Min fråga blir då – Vad fan hände med visionen? Vilken bransch var det som 2010 skulle inneha en tätposition när det gäller lönsamhet, tillväxt och ungdomars yrkesval? Sett från min horisont är det mest konkreta LRF gjort när det gäller visionen att revidera den när 2010 började närma sig och man insåg att det skulle gå åt helvete.

 

Jonsson skriver även att ” LRF är till för sina medlemmar, för deras barn och deras barnbarn och alla de som i framtiden vill att Sverige ska ha pålitliga och säkra livsmedel och ett långsiktigt och hållbart jordbruk. Ganska många med andra ord.” Och jag håller inte med henne. LRF är till för lantbrukarna. Genom att vara till för lantbrukarna är man till för medlemmarna. Oavsett vad folk sysslar med, vare sig de är rörmockare eller programmerare, så har de rimligtvis gått med i LRF för att de tror på lantbrukarna. Medlemsnytta då är att jobba för lantbruket. Inte för spettkaksbagerier. Inte för de som kör grävmaskin. För lantbruket. Det måste inte handla om att man ska arbeta för heltidslantbruket. Det ska handla om att en timme nerlagd inom lantbruket ska ha förutsättningar att betala sig. Vare sig man lägger ner två eller 20 timmar om dygnet.

 

Och eftersom medlemmarna i LRF gått med för att de vill stötta lantbruket så lär organisationen knappast stöta på patrull om man fokuserar på produktion. För det finns väl ingen som på allvar vill påstå att LRF har medlemmar som missat att L:et står för lantbrukarnas? Att LRF skulle ha medlemmar som inte hyser organisationens ideal och enbart gått med för att de för tiotusen i rabatt när de köper en ny bil?

 

Jag hade inte gått med i Miljöpartiet om jag så fått biljäveln.


När det gäller att LRF skulle vara till för i stort sett hela samhället så håller jag som sagt inte med. Skulle det nu vara så att LRF är till för andra än enbart lantbrukarna så blir det snart i dynamiken LRFs uppgift att propagera för en total nedläggning av svenskt lantbruk. För ärligt talat, visst finns det de som producerar både bättre och billigare än vad svenskt lantbruk gör? Och om man är till för de som vill ha ett långsiktigt och hållbart jordbruk, så är det väl egentligen bättre att köra hit en båt kött än tre båtar soja?

 

Kan vi inte bara sluta skämmas för att vi lever på att fylla andra människors behov och börja ta betalt för det?


RSS 2.0
Real Time Web Analytics