Oförskämt!

När man i morse tog upp tidningarna ur postlådan så ser man Björn Cederblad, VD för Skånemejerier, på framsidan av ATL. Rubriken är "Oförskämt" Man behöver inte kunna särskilt mycket om branschen för att, trots att man är nyvaken, lista ut att det handlar om att Coop övergett Skånemejerier till förmån för Arla. Cederblad konstaterar att detta kommer innebära prissänkningar för bönderna.

                                                                                                                           

Den senaste tiden har man från Skånemejeriers, förmodat söndergråtna, ledning och styrelse kunnat höra att det är så svårt att driva mejeri i Sverige. Handeln pressar priserna, Arla pressar priserna i Sverige och tar hutlöst betalt för mjölken i Danmark. Något jag tidigare skrivit om här. Danmark är i alla fall mjölkens förlovade land. Där kan man tjäna pengar på att kränga mjölk.


På sidan fem i ATL, faktiskt på samma sida som Cederblad och hans oförskämtartikel, kan man läsa att Skånemejerier tagit hem ett kontrakt i Danmark. Den korkade Arlaledningen och deras ägare befriar Skånemejerier från ett värdelöst kontrakt som Skånemejerier förmodligen inte tjänade några pengar på (Minns att handeln pressade priserna) och tar hem ett större kontrakt i Danmark där som man skrivit innan mjölken är mycket, mycket dyrare.


Förlusten av Coopkontraktet skapar ett tapp på 15 miljoner kg, det nya danmarkskontraktet omfattar 23 miljoner kg. Nettot ökar alltså med åtta miljoner kg. Om vi antar att man sålt mjölken till Coop för sex kronor litern och att man kan sälja den för nio i Danmark skulle detta innebära att Skånemejerier från den förste februari höjer betalningen till sina leverantörer med 39 öre minus vad det kostar att processa den ökade mjölkvolymen. ( (23 000 000kg x 9kr) - (15 000 000 x 6kr) / 300 000 000). OH-kostnaderna ökar ju inte. Ändå konkluderar Cederblad i slutet av artikeln att man trots ökad lönsamhet ändå kommer sänka priset till sina leverantörer. Vem fan är det som är oförskämd?


Kommentarer
Postat av: Vilhelm

Mycket bra skrivet, kan bara hålla med.

Man kan även fråga sig vad det är för någon form av journalistik som ATL bedriver, smutskastningskampanj mot arla är väl inte direkt något som gynnar svenska mjölkproducenter i stort.

2009-02-27 @ 22:32:19
Postat av: Linda

Jag gillar din matematik!

Exakt så som du reagerade gjorde jag också när jag läste ATL! Hur kan dom bara göra så stora rubriker om att dom mister ett avtal, och så endast en liten notis om ett nytt ännu större avtal?!

2009-03-01 @ 22:18:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics