Säkert bondförnuft

Varje år dör folk medan de utövar lantbruk. Och jag gillar det.

 

Det faktum att lantbruk är en av de farligaste branscherna i Sverige gör att jag känner mig lite häftigare. Jag har även noterat att alla kommentarer om att oooooooooooo vad farliga tjurar är och ooooooooo vad försiktig man ska vara med dem som följer varje gång någon blivit ihjälstångad verkar fällas av folk i desperat behov av att framstå som rockstjärnor. Jobbar man med kor och tjurar och inte kan stå emot impulserna att pedagogiskt och tämligen raljant förklara att tjurar är JÄTTEFARLIGA och helst inte ska finnas till så känns det mer som att man måste kompensera sin egen tråkiga personlighet med att påpeka att man faktiskt jobbar med något JÄTTEFARLIGT. Men att man givetvis har koll på läget som den rättskaffens och kloka människa man givetvis är.

 

Låt mig bara säga en sak – Ingen gillar folk som kommer med förnumstiga råd om hur andra ska bete sig.

 

Detta om detta. Nu till det väsentliga. Så länge jag kan minnas så har det etablerade lantbrukssverige malt på med sitt säkra bondförnuft, säker gård och fan vet allt. Detta till trots fortsätter folk att dö och lemlästas. Och vet ni vad? Det kommer fortsätta på det viset. Alla i svenskt lantbruk vet precis vad som är farligt och precis hur farligt det är. Ändå fortsätter vi stå på lyftarmarna och slå igång kraftuttaget när vi kört analstopp i rundbalspressen. Vi fortsätter utsätta oss för direkta livsfaror. Och det kommer vi göra oavsett hur många kampanjer om hur farligt det är vi än tvingas genomlida. Varför? För att vi VET. Det är inte medvetenheten som fattas. Vi vet. Men vi skiter i det. Det spelar alltså ingen roll om hela land lantbruk skulle vara full av enbenta tröskförare.

 

Frågan som då reser sig är varför det inte läggs något på de långsiktiga riskerna? Hur många gånger måste man till exempel hoppa ner från tröskan efter ett pass av stillasittande för att det ska plåga sönder knäna?

 

Jag vågar sätta en ganska bra slant på att det är enklare att få en lantbrukare att sluta hoppa ner från maskinen än att få honom/henne att sluta pilla på maskinen medan den är igång. Det första tänker vi inte på men ger garanterade skador. Det andra vet vi om och men riskerar bara skador. Varför satsas det då bara på det andra?


Kommentarer
Postat av: Leif

Risken med sådan inställning är att maskinerna blir som vissa är. Att det inte går att köra om du inte sitter på sittsen eller håller i ratten eller något annat. Blir sedan mycket dyrt om man kopplar bort det. för det tror jag inte är ett undantag att göra. Men det är inte för att det skulle vara något roligare, bara mer praktiskt.

2012-05-08 @ 21:53:32
Postat av: Bernt

Säkert bondförnuft har ju också märkliga bilder. En högt upplyft inplastad bal (det säkra sättet är att köra med lågt lyft last) och en remskiva med kilremmar utan något beröringsskydd (givetvis sker ingen olycka om den står stilla men smma gäller för kraftuttagsaxlar).

I utbildning på truck eller lastmaskin får man lära sig att inte köra med lasten högt upp och att kliva av maskinen vänd MOT maskinen. Men det ska kanske vara lite häftigare för bönder.

2012-05-08 @ 22:30:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics