Det här med toaletterna bekymrar mig.

Jag skrev ju innan om att när Sverige tappade i rankingen när det gällde jämställdhet så anklagade Mona Sahlin regeringen för det medan alla som kan läsa eller hänger med någorlunda i nyheterna visste att det var den regering Mona själv satt med i som blivit bedömd. Jag skrev ju då att jag var övertygad om att Sverige fortfarande var världens mest jämställda land eftersom man har tid och ork att syssla med uppenbart trams som "Fru Gårman"


I arbetet att få bort könsdiskrimineringen i samhället är tydligen Fru Gårman ett angeläget sätt att skapa könsmässig balans bland vägmärkena. Fru Gårman kommer av Herr Gårman - ett för de flesta känt vägmärke vars namn är en liten ordvits i Här går man. Visst för att man kan döpa skylten med en kvinna till Fru Gårman men dels tappar man ordvitsen och dels innehåller namnet fortfarande ordet man. Man skjuter således över målet och låter även i fortsättningen, trots att man fått in "fru", man vara synonymt med människor av båda könen.


Nästa problem är att "Fru" är en titel reserverad för gifta kvinnor, och man behöver inte lyssna särskilt länge på rödstrumpor och de som anser att det är motiverat att lägga skattepengar på Fru Gårman för att inse att de anser att äktenskapet är en patriarkal styggelse som vi ska hålla oss borta från.


Detta om namnet, över till formgivningen. Hur ska man i vårt jämställda och pretentiöst nonekivoka samhälle kunna illustrera att det verkligen är en kvinna på skylten? Svaret är att det kan vi inte. Så fort vi sätter henne på skylten förvandlar vi henne till ett objekt, och objekt på en skylt blir klichéartade. För att vi ska kunna se att det även finns kvinnor på skyltarna måste det var uppenbart att de är just kvinnor. Män kan ha kjol, kvinnor kan ha kavaj, slips och byxor, män kan ha långt hår medan kvinnor kan ha kort dito. Vi måste således visa att kvinnan är kvinna med rent fysiska attribut. Hon måste ha slankare former än herrarna på skyltarna och dessutom innehavare av ett par bröst. Detta leder i sin tur till en ökad sexualisering av det offentliga rummet. Även detta är en styggelse.


Till sist, när man väl kommit runt alla hinder som finns i namnet, diskussionen bakom, formgivningen och allmänhetens reaktioner så kvarligger fortfarande faktum att man helt plötsligt gjort kvinnan till symbol för det jämställda samhället. Hur jämställt är det?

Och hur fan ska vi lösa problematiken med symbolerna på dörrarna till offentliga toaletter?


Kommentarer
Postat av: Hanna

Övergångs-figur-skylt-diskussionen känns väldig ute måste jag säga. Har inte den varit död sen ungefär...2001? Kan vi inte titta på något intressant istället, som löneskillnader t.ex. eller vilka elever (flickor/pojkar) som får mest uppmärksamhet och hjälp i skolan.

2009-02-15 @ 11:30:30
Postat av: Ingmar (Disas pappa)

Vad har det för betydelse vad man tycker och vill göra i Sverige, skyltarna skall vara internationella så långt det går (inom Europa), det viktiga är att man förstår skylten. Sätt dit en man och en kvinna då på Gårman-skylten (om man kan skilja på könen som ju framgår ovan). Är det inte en pojke och en flicka på "varning för barn skylten? Toaskyltningen är enkel: "WC" och ingen könsskillnad = gemensam toa. Inte har väl speciellt många hemma heller skilda toaletter för män och kvinnor!

2009-02-15 @ 15:40:26
Postat av: Torparn

faan va bra kompis...



det här med jämställdhet har ju klättrat lite väl högt på väggarna...

2009-02-15 @ 17:06:52
Postat av: Cowgirl

Länge sedan jag läste nu... Håller verkligen med om att det är få som har separata toaletter för hon- och hankön på hemmaplan så nog borde vi kunna dela när det handlar om offentliga platser?



Även om sopåkarna har den typen av jobb som inte uppskattas förrän det inte utförs kan man ju jämföra deras löner med många andras och troligen komma fram till att de (i förhållande till t ex grad av utbildning och självständigt arbete/eget ansvar) har rätt hyfsat betalt? Mycket vill ha mer?



När vi ändå diskuterar jämställdhet; Är det någon som har ett bra svar på varför det är så viktigt att diskutera antalet kvinnor i styrelserummen när det är OK att t ex lastbilschaufförer nästan uteslutande är män. Har inte sett en enda kampanj/kvotersingsförslag för att lösa detta "problem"... Själv skulle jag om jag sökte ett kvalificerat jobb känna mig kränkt om jag fick det bara för att jag INTE har snopp och inte för att jag var bäst lämpad.

2009-02-16 @ 15:20:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics