Gör facket något annat än fördärvar?

Historiskt sett har bönderna haft det rätt bra när resten av ekonomin varit skakig, men frågan är om vi kan ha det denna gången också. Energin är dyr, vi har bankkris i bl a Storbrittannien där staten fick gå in och rädda Northern Rock och där det går 15 hus på varje köpare, I USA är lejonparten av husen överbelånade, så en räntehöjining där skulle fördärva hela ekonomin, lantbruket är mer marknadsberoende osv. Dessutom har välfärden börjat flytta österut. Jag är lite jag kluven till om jag ska applådera läget eller inte.

Vad jag spontant inte gillar är Riksbankens höjning av reporäntan. Hade gnällpellarna LO tagit det ansvar de faktiskt har ,betett sig som vuxna människor som faktiskt kan torka sig i röven själva och inte skramlat om att riva upp löneavtalen när energi- och livsmedelspriser stiger så hade inte räntan behövts höjas. Alla andra som går in i avtal får uppskatta risker och möjligheter under hela avtalsperioden och sen stå för sina beslut och bedömningar, och inte som LO vilja ha rätt att riva upp avtalen om man gjort en felbedömning.

Vi har inte någon inflation att tala om i Sverige, det är energi och livsmedel som stigit i pris,och inte en generell prisstegring vilket faktiskt är definitionen av inflation. Hade alla arbetsmarknadsparter varit någorlunda sansade då så hade man inte behövt höja räntan i syfte att höja arbetslösheten, vilket ju faktiskt är målet med att höja räntan för att dämpa höjda lönekrav.

LO är fullt medvetna om sitt ansvar för både veckans räntehöjning och aviseringen om kommande höjnigar. LOs chefsekonom Dan Andersson skrev i Dagen Inustri för några månader sen att Riksbankens höjning av räntan då var omotiverad eftersom det inte bland allmänheten fanns några förväntningar om extra stora löneökningar. Det tog inte mycket mer än en månad förrän LOs medlemsförbund började prata om att riva upp avtalen... Hade LO lugnat sina medlemmar och Riksbanken hade veckans räntehöjning med stor säkerhet uteblivit.

Kom ihåg vilka som bär stor del av skulden för den åtstramande räntehöjningen, försämrade tillväxten och höjda arbetslösheten nästa gång Mona anklagar regeringen för att öka utanförskapet...

Kommentarer
Postat av: Anders Bockgård

Jag instämmer helt i din analys.

2008-07-08 @ 09:01:49
URL: http://www.tryserumgardar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics