Åke, min dörr är alltid öppen.

Det finns just nu två delar av mejerisverige. Arla och de som skyller sina tillkortakommanden på Arla. Jag blir så inihelvete trött på folk som inte kan ta det ansvar de är valda att ta och skyller på någon annan. Det spelar väl ingen roll hur och vad de andra gör? Det primära är väl att sköta sitt eget jävla företag? Hela mejerisverige vilar just nu på dogmen att Arla i syfte att ta över de andra mejeriföreningarna håller priserna nere, och på det viset pressar bönderna och deras mejerier. Om man frågar de som äger mejerierna om kooperationens uppgift kommer 99% svara "Stärka lönsamheten på gårdsnivå" Om då styrelserna i bl a Milko och Skånemejerier ska följa sitt uppdrag är det deras förbannade skyldighet att sälja företaget till Arla så fort helgerna är över. Det blir i övermorgon, alltså. Man kan inte tolka deras resonemang på annat vis. När Arla inte behöver sätta press på de andra föreningarna kan de tydligen höja priserna hur mycket som helst och lönsamheten på gårdsnivå formligen flyger i taket.


Jag lär få skit för det här men vem har sagt att livet ska vara lätt. Skånemejerier skickade i veckan ut ett infoblad till sina medlemmar i vilket man inte kunde vara tydligare med att styrelsen har fel fokus, fel ingång, beter sig som småbarn och fullständigt missar målet.


Först visar de, förmodligen i syfte att skita ner Arla, en jämförelse mellan butikspriser på mjölkprodukter i Danmark resp Sverige. Rubriken är "Katastrofal prisskillnad mellan svensk och dansk mjölk". Den danska mjölken kostar mer. För oss som bor i östdanmark är det ingen nyhet att det mesta är dyrare i Danmark. Även lönerna är högre på andra sidan sundet. Annars hade folk inte bott i Skåne och jobbat i Köpenhamn. Jag tror inte att de reella konsumentpriserna på mjölk är högre i Danmark. Med tanke på kostnadsläget är det rimligtvis dyrare att processa mjölken där än i Sverige och då kostar den rimligtvis mer om man bara jämför antalet kronor. Det intressanta är att fruktyoghurt är billigare i Danmark än i Sverige. Inget företag kan ha en produkt som måste subventioneras av de andra i sortimentet. Råvaran är ju då rimligtvis förhållandevis billig i Danmark också men det kostar mindre att processa fruktyoghurt än konsumtionsmjölk i Danmark och priserna blir som de blir.


Det finns en liten text som är undertecknad av VD och styrelseordförande också. Jag ska återge den här. Mina kommentarer är de i kursiv stil.

Rubriken är "Styrelsebeslut om avräkningspriset i januari"

"Styrelsen i Skånemejerier har beslutat att avvakta med eventuell avräkningsprisändring till efter ett extrainsatt styrelsemöte en bit in i januari. Det kan alltså bli en höjning av mjölkpriset. Man kan ju inte ha ett möte bara för att diskutera frågan ur ett perspektiv. Det kan bli tal om att retroaktivt sänka avräkningspriset från 1:a januari 2009. Det skrev faktiskt ändring, inte at de skulle prata om hur mycket de skulle sänka. Orsakerna är följande:

•·         Marknadsledaren Arla Foods Here we go.. har infört retroaktiva avräkningsjusteringar. D v s de tar beslut en bit in I månaden innan de aviserar sitt avräkningspris för den pågående månaden. När man hör styrelsen för Skånemejerier så betonar de alltid sitt fristående från Arla. Varför då införa en modell som Arla tillämpar och som då som allt annat med Arla borde vara förkastligt?

•·         Arla Foods har en tvist med ICA där ICA kräver att Arla sänker priserna i relation till vad de gjort hos andra aktörer. Och det påverkar Skånemejerier hur? Det står att det är Arla och inte Skånemejerier som tvistar med ICA. Dessutom så räcker det med att titta fem centimeter till vänster på pappret så ser man att Skånemejerier menar att Arla tar hutlöst betalt för sina produkter när man handlar med andra aktörer. Det var väl prisnivån Arla höll gentemot ICA jämfört mot andra aktörer som ICA var missnöjda med? Denna tvist kommer att få enormt stor betydelse för prisnivån på den svenska marknaden. Sagt av några som hela tiden betonar sitt oberoende gentemot Arla.

•·         Vi förhandlar avtal med följande handelsaktörer: Axfood (Willys och Hemköp), Coop och även Ica centralt just dessa dagar.


Det är oerhört svårt att sätta avräkningspriset förrän dessa förhandlingar är avslutade." Det finns alltså 700 skånska och sydsvenska mjölkproducenter vars företrädare går in i en förhandling med sikte att förlora. Går man inte in i en förhandling med målet att plocka hem så mycket som möjligt, att vinna och gå ur förhandlingen som en segrare kan man lika gärna skita i att åka dit. Det är ju ändå motparten som sätter villkoren och då kan man lika gärna umgås med familjen istället för att förhandla. Dessutom är det helt fel att visa den dansk-svenska jämförelsen för oss lantbrukare. Ta med den till ICA istället och visa att de kan ta ut mer för mjölken istället för att plåga de svenska bönderna. Till sist, om nu utgången av Arlas förhandling med ICA är så ödesmättad för hela landets mjölkleverantörer, vad gör då Svensk Mjölk, LRF och de andra mejeriföreningarna för att stödja Arla?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics