Det finns ingen lag mot tjurskallighet

Malin Engdal, som jag för övrigt pratat med och som vet att inspektörer i Skåne omhändertar fullt friska djur och ställer krav som inte finns i lagen, kontrollchef på SJV, berättar idag i Land lantbruk att om lantbrukaren inte deltar i djurskyddskontrollen så blir han av med 100% av gårdsstödet. Om vi bortser från att det här ekonomiska tvånget bara går att lägga på lantbrukare, inte de som äger hundar eller nymfparakiter, och således gör skillnad på skillnad på medborgarna (SJV kan hävda hur mycket de vill att lantbrukarna gått med på att delta vid kontroll eftersom de söker gårdsstöd men de lagar som skyddar medborgarna från sånt här trams är inte dispositiva och kan inte avtalas bort)

Om bonden är hos läkaren, bortrest, på utflykt med barnen, plöjer ner gödsel, tar hand om en sjuk ko osv, och inte kan eller vill släppa in inspektörerna just då så blir han/hon av med hela sin förtjänst det året. Minst. Detta trots att man i djurskyddslagens 27§ kan läsa att kontrollmyndighet har på begäran rätt att ges tillträde till för djurhållningen relevanta handlingar och lokaler. Vi tar det en gång till: På begäran rätt att GES tillträde. Det får alltså INTE TA SIG TILLTÄRDE. Lagen är skittydlig. Inspektörerna ska inkomma med en begäran hos bonden att få gå in, lantbrukare får inte säga nej eftersom han/hon är skyldig att ge dem tillträde. Dock står det inte att tillträde ska ges förbehållslöst och inte att det ska ske omedelbart. Jag har läst proppen också. Det finns ingenting som motsäger min uppfattning.

Det är således upp till bonden att bestämma när kontroll ska ske. Säger han nej är det nej och djurskyddslagen säger också att inspektörerna INTE FÅR FÖRETA INSPEKTION I LÅSTA UTRYMMEN ELLER OM DJURÄGAREN SÄGER NEJ. Vidare säger Malin Engdal att inspektörerna kan ringa polisen för att de ska bistå med handräckning om lantbrukaren säger nej. Djurskyddslagen säger att de SKA ringa polisen om de vill gå in i stängda stallar, titta in genom fönster i boningshus eller för att flytta på en trilskande djurägare.

Jag har skrivit om detta tidigare. Och jag förstår fortfarande inte hur man i en rättstat som Sverige låter påskina sig vara kan tillåta att en pogrom av rang bara får fortsätta och att människor aldrig får åka hemifrån eftersom samhället kräver att de ständigt ska vara hemma så att de kan ge myndigheten fullt tillträde till sina hem trots att det inte ens finns minsta lilla misstanke om missförhållanden.

Eftersom Malin Engdahl på departementets order ska vara med på den träff jag ordnat med några djurägare som blivit utsatta för inspektörernas lögner och övergrepp och ledningen för LST i Skåne så kan jag ju diskutera detta med henne då.


Kommentarer
Postat av: Anderz

Får säga att din blogg är intressant men också fruktansvärt obehaglig. Ibland har man ju tänkt att tack vare all information vi får idag,så skulle detta kunna ge oss kunskap som gör livet lättare. Men nej då, istället verkar det som om vissa människor fortfarande måste utöva maktmissbruk och fördärva för andra utan annan vinning än känslan av att ha satt någon på plats. Att sedan inte få gehör hos berörda chefer tyder ju på att dessa inte tar sitt jobb på allvar utan bara intresserar sig för sin lön. Dessa innehar ju sitt jobb för att genomföra politiska beslut så antingen är politikerna otydliga eller också är ej heller dessa intresserade av vad deras beslut har fått för följder. För de vågar väl stå för sina beslut?

Stå på dig och lycka till med både detta arbete och vårbruket

2010-04-16 @ 23:10:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Real Time Web Analytics